سه شنبه, 29 اسفند 1402 - Tuesday, 19 March 2024
پورتال شهرداری نجف آباد پورتال شهرداری نجف آباد

مسجد جامع

 مسجد جامع

  اولين و كهنه ترين مسجد شهر كه در زمان صفويه و همزمان با گسترش و .... شهر ساخته شده ولي در حال حاضر هيچ اثري از آن باقي نيست و مسجد جديد التأسيسي با وسعت بيشتر به جاي آن ساخته شده است اما به نقل از گذشتگان مسجد جامع اوليه از نوع مساجد دو ايوانه بوده و در دو جبهه شماليو جنوبي ايوانهايي با سه دهنه ساخته بودند كه دهنه وسطي وسيع تر و بزرگتر بوده . تنها دهنه مركزي ايوان شمالي طاق ضربي بسيار بزرگ و زيبايي داشته است . در طرف غرب مسجد ، شبستان زمستاني محلي به نام مهتابي وجود داشته كه در تابستان ها از آن استفاده مي كردند . در طرف شرق مسجد نيز گلدسته اي قرار داشته در مدت در جايي كنار در ورودي اصلي مسجد . اين مسجد فاقد هرگونه تزئينات كاشي كاري بود . فقط در كف مسجد جهت سنگ فرش كردن آن از كاشي هاي آبي رنگ مربع شكلي استفاده كرده بودند.

مسجد ارشاد

مسجد ارشاد
 از جمله ديگر مساجد قديمي شهر ، مسجد ارشاد ، واقع در ضلع شمالي خيابان امام غربي است . با رشد و گسترش شهر و افزايش جمعيت ، مسجد كوچك و قديمي جاي خود را به مسجد بزرگتر و جديد تر فعلي داد كه همچنان پا برجاست . ورودي اصلي مسجد در ضلع جنوبي قرار گرفته كه صورت قديمي آن با كاشي كاري جديد پوشيده شده ، دو سكوي سنگي بزرگ دو طرف در تاريخ 1328 ﻫـ .ق روي آن حك شده است ،  از سنگ يك پارچه مي باشد . دالاني نسبتاً طولاني باطاق هاي ضربي بلند راهي براي رسيدن به حياط مسجد را فراهم مي كند . مسجد از نوع مساجد دو ايوانه است و ايوان ها در دو جبهه شمال و جنوب قرار گرفته اند ، بخش جنوبي مسجد كه به عنوان قطب اصلي مسجد به حساب مي آيد شامل سه دهانه بزرگ و مرتفع است و در شب آن دو رديف ستون 5 تايي است كه از آجر و سنگ ساخته شده است در حال حاضر روي آن با مرمر پوشانده شده ، سقف اجري كه روي اين ستون ها قرار گرفته به صورت طاق و تويزه و كاربندهاي بسيار زيبايي است كه نمونه اي از معماري قاجاري است . گنبد كوچك و خاكي مسجد در مركز قرار گرفته و زير آن محراب است ، البته محراب قديمي از كاشي كاري گرفته است . جبهه شمالي قرينه سازي از بخش جنوبي است . اما بسيار ساده تر در بخش شرقي مسجد در سطح پايين تر از حياط ، شبستان زمستاني ساخته شده ، اين شبستان داراي 12 ستون سنگي است و با طاق هاي ضربي مسقف گرديده ، پنجره هاي رو به حياط و روزنه هاي روي سقف باعث تأمين روشنايي شبستان مي شوند . در قسمت جنوبي شبستان زمستاني ، محراب و منبرگلي كوچك و دست سازي قرار گرفته كه روي ان را اندودي از گچ پوشانده است . در غرب شبستان دري قرار دارد كه به شيستان شمالي مسجد راه دارد و به احتمال زياد محل عبور زنان بوده است . نماي دور تا دور حياط با كاشي كاري هاي زيباي دوره قاجار تزئين شده و فاقد تاريخ هستند . تنها بر سقف ايوان جنوبي تاريخ 1317 ﻫـ . ق  به چشم مي خورد كه به احتمال زياد تاريخ اتمام مسجد مي باشد . كتيبه ديگري نيز بر سر در ورودي مسجد است كه روي آن نوشته شده « بتاريخ اوكلك انجم نوشت چه نصر من الله وفتح قريب » در ادامه آمده است كه مسجد به سعي و تلاش جامي محمد ساخته شده است .

مسجد نصير

مسجد نصير
مسجد نصير در ضلع شمالي خيابان قدس غربي واقع شده است . اين مسجد در اواسط دوره قاجار با شباهت بسيار زياد به مسجد ارشاد ساخته شده ، تفاوت عمده ساختاري مسجد نصير با مسجد ارشاد در شبستان زمستاني آن است . اين شبستان در سمت غرب بنا گرديده و فضاي عرفاني را القا مي كند . ستون هاي بزرگ و كوتاه با قاعده مربع و سقف آهنگين بسيار زيبايي ان در نگاه اول يادآور بيت الشتاء مسجد جامع اصفهان است . محراب ساده اي در جنوب شبستان قرار گرفته و نورگيرهايي روي سقف تعبيه شده است . بيرون مسجد سقاخانه اي وجود دارد كه از جمله الحاقات مسجد به شمار مي آيد و بادگيري ، جهت خنك نگه داشتن آب برفراز آن ساخته شده است .  از گفته اهالي چنين بر مي آيد كه اين مسجد به همت نصيرخان ، خان درهاي مقيم در اين محله ساخته شده است تا مورد استفاده مهاجران و مقيمان لر در نجف آباد گردد . 

تمام حقوق این پایگاه محفوظ و متعلق به شهرداری نجف آباد می باشد .
نجف آباد - خیابان امام(ره) ٫ ساختمان مرکزی شهرداری _کدپستی:14661_85146
تلفن : 3-03142640041 ارتباطات مردمی:137-سامانه ارسال پیامک:30001360